Nieuwsbrief week 25

Lekker planten

Recht zo die gaat! Weer of geen weer het seizoen gaat door en de groenten moeten in de grond! Deze week waren het de pompoenen! Het was best afzien deze week met de warmte. Zowel voor de planten als voor de dieren, en de mensen natuurlijk. Veel drinken, en alles een tandje minder hard. Maar daarin zit de groei er nog goed in. En zit er onder het oppervlakte nog wel vocht. We sproeien wat bij voor de échte noodzaak. Maar proberen toch vooral de planten het zelf te laten doen. En dat lijkt ze prima te lukken. Wat is de natuur toch mooi! Geniet van de groenten!

Deze week in de tas*

Groenten: Bloemkool, Peultjes/asperges/paprika, bosbiet, venkel

Fruit: Sinaasappel, appel, aardbei/perzik

Recept van de week

VENKELSALADE MET SINAASAPPEL EN OLIJVEN

 

Ingrediënten

  • 500 g venkel
  • 2 handsinaasappels
  • 2 el olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 klein potje kalamata olijven
  • Peper en zout
  • optioneel: rozemarijn of rucola

Bereiding

Pel de rode ui en snijd in dunne ringen. Doe in een slakom en strooi er een beetje zout over. Maak de venkel schoon, trek van de buitenkant eventuele draadjes er uit. Snijd onder– en bovenkant bij en halveer de knol. Snijd de harde kern er uit. De afsnijdsels kun je gebruiken voor een bouillon, bewaar ze in je koelkast. Snij dan de venkel in heel dunne reepjes, echt zo dun als je kan. Doe de venkel in de schaal bij de uien. Schil de sinaasappels boven de kom, zodat het sap in de kom valt en snijd met een goed scherp mes de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit. Knijp het sap uit de restanten. Snijd de olijven eventueel doormidden en voeg toe aan de salade. Maal er wat peper over en sprenkel olijfolie er over. Meng alles en serveer.