Historie van Landjuweel de Hoeven

Landjuweel de Hoeven
1955
Het ontstaan
“Als je zo naar de boerderij toe rijdt, sta je er niet bij stil dat er in 1955 helemaal niets was. Er liep geen weg en er was geen water of elektriciteit.” Annemie Lepelaars, één van de grondleggers van de zorgboerderij, vertelt graag het verhaal van het ontstaan van Landjuweel de Hoeven. “De grond was eigendom van de opa van mijn man Thijs Scholten. Toen opa het land kreeg, wilde hij een boerderij bouwen. Hij ging naar de gemeente, want hij wilde een weg, water en licht en dat is er gekomen. De vader van Thijs was bouwvakker en zijn moeder de boerin, die zorgde voor het boerenbedrijf. Thijs wist eigenlijk al op zijn 8ste dat hij boer wilde worden. Toch ging hij na de LTS en werd hij timmerman. Later deed hij dan toch nog de Middelbare Landbouwschool ondanks dat er geen droog brood als boer te verdienen was. Toen zijn moeder de boerderij in 1987 wilde verkopen, hebben wij het gekocht. De gebouwen waren oud en er was geen quotum. Toen we quotum konden kopen is hij begonnen met een normaal melkveebedrijf. Mijn eigen vader was biologische boer en ik zei tegen Thijs ‘Pas als jij biologisch wordt, stop ik met werken en ga ik je helpen op de boerderij.’ Ik werkte zelf bij MEE locatie IJsselhof en zag hoeveel ouders met hun handen in het haar zaten. Hele dagen brachten sommige kinderen op hun kamer door. Daar wilde ik iets mee gaan doen.
1955
Landjuweel de Hoeven
Thijs in het land
2003
Biologisch
Pas toen Thijs in aanraking kwam met professor Jaap van Bruchem, ging er bij hem een knop om. Jaap zei: ‘De boeren zijn ziek en het land is ziek’. Thijs zei toen hij thuiskwam: ‘Die Jaap, die praat net als jij Annemie. We moeten het echt anders gaan doen.’ Jaap kwam bij ons aan de keukentafel en toen hebben we plannen gemaakt om het hele bedrijf biologisch te maken. Kijkend naar de bodem en geen kunstmest meer gebruiken. Als de bodem in conditie is, zijn de dieren dit ook. We maakten eigenlijk van het land juwelen en het gebied hier heet “De Hoeve” en zo is de naam “Landjuweel de Hoeven” ontstaan. In 2003 zijn wij officieel biologisch geworden en in resonantie met de natuur gaan boeren. Thijs en Jaap zijn echt grondleggers en lobbyisten geworden van Vitale landbouw & voeding.
2003
Thijs in het land
Opening biologische zorgboerderij
2005
Biologisch zorgboerderij
In mijn eigen werk was de roep om een dagbesteding voor mensen met autisme enorm. Wij hadden intussen al plannen om een zorgboerderij te beginnen, maar daarvoor moest de schuur verbouwd worden. Ik heb 3 jaar lang de deur plat gelopen bij de gemeente om dit voor elkaar te krijgen. Zij snapten er werkelijk niets van en de bank was ook sceptisch. Ik heb de ambtenaar met hun eigen beleidsplan om de oren moeten slaan, om een vergunning te krijgen. Thijs was iemand van de lange adem en ikzelf de kartrekker. Ik kom op voor mensen die zelf geen stem hebben. Voordat het gebouw er stond had ik de eerste aanmeldingen al binnen. Ouders waren echt wanhopig.
Opening biologische zorgboerderij
2005
College Dalfsen op bezoek
2005
‘Ik mag er zijn’
In 2005 hebben we de eerste zorgboerderij in Dalfsen kunnen openen. Voor de deelnemers is het zo belangrijk om een plek te hebben waar ze zichzelf mogen zijn. Iets zinnigs mogen doen. Landjuweel de Hoeven is er voor zingeving en het besef “ik mag er zijn!”. Wij geven dat stukje aandacht geven en wij zien de mens! Later kwamen de burgemeester en de wethouders kijken en werden zij enthousiast. Wij voegen echt iets toe met onze zorgboerderij.”
College Dalfsen op bezoek
2005
Overname Karst en Lillian Klein
2021
Overname door Karst en Lillian
Nadat Thijs plots kwam te overlijden zocht Annemie naar opvolgers. Deze heeft zij in Karst en Lillian Klein gevonden. Het gezin met 4 kinderen vertrok uit Hasselt en heeft in 2021 de zorgboerderij met veel enthousiasme en liefde van Thijs en Annemie overgenomen. Karst: “Ik kom uit de bosbouw en heb samen met een compagnon een sociaal houtbedrijf gehad in Herfte. Lillian en ik hadden altijd al de wens om samen te gaan ondernemen. Lillian komt uit de kraamzorg en is altijd met mensen bezig geweest. Door haar opleiding tot paardencoach en kindercoach had zij ook de wens om meer ruimte te hebben om dit in de praktijk te brengen. Eigenlijk komen alle facetten uit ons vorige werk samen bij Landjuweel de Hoeven en meer. Zoals Annemie het zegt, voegen we echt iets toe met de zorgboerderij. We hebben de eerste 1,5 jaar nodig gehad om onze draai te vinden. Je moet de boerderij leren kennen, de omgang met de deelnemers, begeleiding en alle organisaties erom heen. Het is geweldig mooi werk en we genieten enorm van de mensen, de dieren en de tuinen. De kinderen vinden het hier geweldig en hebben hun draai gevonden en wij ook. In alles wat we doen komt ZORG naar voren. De zorg om de mens, de dieren, de tuinen en de grond.”
Overname Karst en Lillian Klein
2021
Joris Bezorgt
2023
Groente ook via Joris Bezorgt
Omdat Joris Bezorgt ook met mensen werkt met een afstand tot de arbeidsmarkt, is dit een geweldige aanvulling op ons bedrijf. Onze eigen groenten worden met een elektrische bakfiets door Dalfsen bij de mensen thuisbezorgd.
Joris Bezorgt
2023