De combinatie tussen paard en kind, tiener of volwassene werkt gewoon. Ondanks dat jezelf of je kind niets met paarden heeft of er zelfs bang voor is, er gebeurt altijd iets. Een paard maakt wat in je los, het spiegelt gevoelens en laat je inzien wat je doet. Daarop coach ik je zodat je er iets mee kunt doen in je dagelijks leven.
Ik ben Lillian Klein en ik ben paardencoach geworden, omdat ik zag wat Winnie (ons paard) veel effect had op onze eigen dochter. Als ze boos was of verdrietig of niet lekker in haar vel zat, dan zei ik: ‘Ga maar even naar de stal’. Soms kwam ze nog bozer terug omdat Winnie niet deed wat ze wilde, een andere keer heel opgewekt. Er gebeurde altijd iets!
Het geeft enorm veel voldoening dat ik door motiverende gespreksvoering samen met een paard een verandering kan brengen in iemands leven. Paardencoaching kan vrijwel bij iedereen een verandering teweeg brengen in gedrag of manier van denken.
Paardencoaching kan helpen bij een kind dat:
Ik werk met kinderen vanaf 7 jaar omdat zij het besef hebben dat jezelf iets moet doen om een verandering te krijgen.
Als paardencoach werk ik ook graag met deze doelgroep, de specifieke klachten bij tieners en pubers waarbij ik kan helpen zijn o.a.:
Uiteraard horen sommige van deze klachten ook bij het opgroeien. Als het sterk invloed heeft op de voortgang en de ontwikkeling van een tiener of puber dan kan coaching met een paard helpen.
Voor iedereen die graag verandering wil in houding tegenover de maatschappij. Niemand gaat je veranderen, dat moet je toch echt zelf doen en daarbij kan ik je samen met een paard helpen. Als je wilt leren om:
Zodra je ziet wat het paard bij je doet, komen de problemen en ook oplossingen vanuit jezelf. Ik coach je en geef aan wat je kunt doen om te veranderen.
Jet* laat over zich heen lopen. Ze komt niet voor zichzelf op en wordt daardoor ‘gebruikt’ door andere kinderen. Ze durft gewoon geen ‘Nee’ te zeggen. Door met het paard in de bak te gaan lopen, ziet Jet dat als ze geen goede houding heeft. Het paard doet namelijk niet wat ze zegt. Door te werken aan haar houding ziet ze direct welk effect het heeft op het paard. Zo leg ik uit dat dit hetzelfde geldt in haar houding ten opzichte van andere kinderen.
Koen* is hooggevoelig en heeft last van te veel prikkels. Dan wordt het druk in zijn hoofd en heeft hij last van wind in zijn hoofd. Ik ga met Koen een fles maken met allemaal frutsels erin. Door de fles te schudden laat ik zien wat er gebeurt als er te veel prikkels binnenkomen. Laten we de fles met rust, dan zakken de frutsels vanzelf naar de bodem. Zo kan hij ook omgaan met drukte in zijn hoofd. Door de rust op te zoeken, zorgt hij ervoor dat er weer rust komt in zijn hoofd. Ik geef de ouders van Koen deze tip mee, zodat ze hem eraan kunnen blijven herinneren.
Peter* is nog al het mannetje maar maakt niets af. Ik vraag hem de eerste sessie of hij Winnie 3 stappen achteruit kan zetten. Hij dacht dat zo wel even te doen. Natuurlijk doet het paard wat anders. Want die doorziet het gedrag van Peter direct en loopt gerust een paar passen vooruit. Wat blijkt: In Peters dagelijks leven gebeurt dat ook. Hij zegt dat hij iets kan, maar kan het eigenlijk niet. Hij moet dus leren om hulp te vragen. Na de derde keer vroeg ik of hij de eerste opdracht nog wist en vroeg of hij het nog een keer wilde proberen. Peter heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen en krijgt Winnie 3 stappen achteruit.
Het paard pakt Sandra* steeds bij de kraag van haar jas. Ze vraagt aan mij waarom. Ik geef haar aan dat ze niet duidelijk is naar het paard toe dat ze dat niet wil. Dat doet ze in haar dagelijks leven ook, geeft ze toe. Liesbeth* wordt achteruit geduwd door het paard, O ja, zegt ze ik ben altijd veel te gehaast.
*de namen zijn verzonnen, de voorbeelden zijn wel uit mijn praktijk.
Tijdens een eerste kennismakingsgesprek bespreken we je hulpvraag. Wat is je wens, waar wil je naar toe of wat wil je bereiken. Als het om kinderen gaat, dan ga ik het gesprek aan met de ouders. Om mij voor te bereiden vindt de sessie met het paard op een andere dag plaats.
Een sessie duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Wat we gaan doen, ligt helemaal aan de persoon en de hulpvraag. Vaak beginnen we met poetsen van het paard, maar het kan zijn dat ik eerst met een kind ga knutselen. Bij tieners en pubers zet ik ze soms direct voor het blok en bij iemand die bang is voor paarden kunnen we op afstand met een touw werken.
Tijdens de sessie observeer ik jou en de lichaamstaal van het paard. Ik pas motiverende gespreksvoering toe of vraag bij kinderen met behulp van plaatjes of zinnen wat het met hem of haar doet. Bij sommige mensen valt het kwartje direct als het paard iets doet wat hij of zij niet wil of niet verwacht. Bij anderen vertaal ik het en zo komen we tot inzichten waarmee jij of je kind verandering kan aanbrengen. Die passen we direct toe op het paard om te zien wat voor effect het heeft.
Afhankelijk van het kennismakingsgesprek, zal ik een voorstel doen voor het aantal sessies. Soms is 1 sessie à € 85,- voldoende een andere keer adviseer ik 3 sessies voor € 225,-. Tussen twee sessies zit ongeveer 4 tot 6 weken omdat je tijd nodig hebt om de informatie te laten landen en om veranderingen in de praktijk te brengen. Je mag altijd na een halfjaar of jaar een herhalingssessie aanvragen. Goed om te weten is dat een paard ook moet bijkomen van een sessie. Daarom doe ik maximaal twee sessies in de week.
Helaas kun je (nog) geen gebruik maken van zorgvergoeding voor paardencoaching.
Vul hieronder het formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op om antwoord te geven op je vragen of voor een kennismakingsgesprek.
Dit type gespreksvoering komt voort uit de verslavingszorg. Daar is alles ingericht om patronen te doorbreken en gedrag te veranderen. Het verschil daar is dat het alleen gaat om gesprekken. Bij paardencoaching laat ik samen met het paard direct aan je zien wat voor gedrag je vertoont. Ik ga samen met je op zoek naar je eigen antwoorden en zoek samen met jou de motivatie om dit te veranderen. Waarna je het direct vanaf de sessie in praktijk kunt brengen.
Landjuweel De Hoeven is erkend zorgverlener en leerbedrijf. Wij hebben verschillende keurmerken en zijn aangesloten bij de Coöperatie Boer en Zorg. Wij leggen zelf contact voor onze deelnemers met verschillende organisaties en Gemeente Dalfsen. Zo weet je dat alles (ook financieel) goed geregeld is.
Landjuweel ‘De Hoeven’
Karst en Lillian Klein
Middenweg 4
7722 XK Dalfsen
© 2021 - 2024 Landjuweel De Hoeven
Ontwerp en realisatie door CreaTekst en Omit Design