Nieuwsbrief week 12

Zaaien op het land

Een groot deel van de bedden is inmiddels gespit, en het grootste deel van de compost ligt op het land. De kassen komen langzamerhand steeds voller te staan. En het is merkbaar warmer buiten. In de kas? daar kan de trui inmiddels prima uit! Ik ben elke keer nog vol verbazing over de warmte die we op kunnen vangen in de kas. Een genot! En ook zaaiden we de eerste volle gronds groenten! Zomerwortel en regenboogpeen! En nu wachten op vocht en warmte. Dan springt het de grond weer uit! Wat betreft het uit de grond springen… Deze week Landjuweel witlof in de tas! En die is lekker!! Geniet er van!

Deze week in de tas*

Groenten: Witlof, spitskool, veldsla/spinazie, zoete bataat, prei

Fruit: Bramen, kiwi’s, peren

Recept van de week

SPITSKOOL UIT DE WOK MET RUNDVLEES

Ingredienten:

  • 400 g rosbieflapjes
  • 300 g meergranenrijst
  • 150 g cashewnoten
  • 55 g gemalen kokos
  • 1  spitskool
  • rijstolie
  • 1  rode paprika
  • 1 bos bosuitjes
  • 3 el sojasaus

Bereiding:

Meergranenrijst

  1. Kook de meergranenrijst volgende de bereidingswijze op de verpakking.

Spitskool uit de wok

  1. Rooster de cashewnoten en de gemalen kokos circa 4 minuten in een droge pan. Halveer de spitskool, verwijder de kern en snijd de spitskool in dunne repen. Verhit een scheutje olie in een wok en roerbak de spitskool in circa 4 minuten gaar. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd de bosuitjes in dunne ringen. Roer de paprika en de bosuitjes door de spitskool en bak het geheel in circa 4 minuten gaar. Roer de geroosterde cashewnoten en de geroosterde kokos door de spitskool en breng op smaak met de sojasaus en een beetje versgemalen peper.

Rundvlees

  1. Snijd het vlees in dunne repen en bestrooi met een beetje zout en peper. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak het vlees in circa 4 minuten rondom goudbruin en gaar.

Serveren

  1. Verdeel de spitskool uit de wok over borden. Verdeel de reepjes rundvlees erover.