Nieuwsbrief week 9

Plantgoed!!!

En dan is het zover. Week 8 2024. Week 8 is de week dat bij ons het seizoen écht van start gaat. Dan wordt namelijk het eerste plantgoed voor de kas geleverd. En dat was deze week. De vrachtwagen van Jongerius die de dam op komt rijden. Een pallet met gele kratten met groene weelde er in. En een tuinder die druk is om alles uit te zoeken en te sorteren. Voorjaarskriebels laat ik het maar noemen. Maar ze zitten in de grond en dat is genieten! Wachten op de zon die steeds sterker wordt. Dat is te voelen in de kas zodra die zich even laat zien. Heerlijk!

Deze week in de tas*

Groenten: Winterpostelein, veldsla, rode kool, pastinaak, knolselderij, aubergine

Fruit: Peer, mandarijn, druiven

Recept van de week

Rodekool stamppot met pastinaak, appel en vijgen

Ingredienten:

  • 1 Rode kool
  • 500 gram pastinaak
  • 500 gram aardappelen
  • Scheutje amandelmelk
  • 3 grote uien
  • Stukje verse gember (naar smaak)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 á 3 appels (Jonagold of goudreinetten)
  • Scheutje biologische appelsap/-diksap
  • Handje (of meer) gedroogde vijgen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 1 eetlepels rijst- of extra vierge kokosolie
  • Zwarte peper en (Keltisch) zeezout

Bereiding:

  1. Was de aardappels en pastinaken goed schoon en snij ze vervolgens met schil en al in grove stukken. Doe ze in de pan en zet ze voor de helft onder water. Zet wanneer het kookt het vuur wat zachter en laat de pastinaak en aardappels dan in ongeveer 20 minuten gaar koken. Zodra je met een vork gemakkelijk in de aardappels en pastinaken kunt prikken, zijn ze gaar en klaar om afgegoten te worden (pas op voor je vingers)!
  2. Snij ondertussen de uien in halve ringen, de knoflook en gember in fijne stukjes en de rode kool in smalle reepjes.
  3. Verhit wat olie in de wok en fruit vervolgens de uien op hoog vuur net zo lang tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.
  4. Voeg vervolgens de knoflook, gember en rode kool aan de uien toe en roerbak dit net zo lang mee totdat ze rode kool mooi zacht en glazig is geworden en zet dan het vuur zacht.
  5. Verwijder het klokhuis uit de appels en verdeel ze met schil en al in blokjes. Voeg ze, samen met een scheutje appel(dik)sap, de kaneel en de nootmuskaat, aan de rode kool toe en smoor ze eventjes mee.
  6. In de tussentijd kun je de aardappels en pastinaken stampen tot een puree. Mocht de puree te grof of te droog blijven, dan kun je het wat smeuïger maken met wat amandelmelk.
  7. Schep daarna de rode kool vanuit de wok in de pan en verdeel dit met een spatel goed door de puree. Breng de stamppot op smaak met wat peper en zout.
  8. Snij tot slot de gedroogde vijgen in repen en roer ook deze er door heen. Strooi eventueel nog wat wal- of pecannoten over je stamppot en klaar om opgegeten te worden.