Nieuwsbrief week 8

Wachten op…

Het grote wachten op is begonnen. De winter is er… kou en zelfs sneeuw liet zich zien deze week. Alleen het grote wachten is begonnen. Wanneer kan de mest op het land..? Wanneer kan er geplant worden. Wanneer kunnen de koeien naar buiten…? Allemaal vraagtekens van een boer die, inmiddels achter glas, naar buiten staat te turen. Nog maar eens een rondje lopen. Toch nog wel veel natte plekken… Maken we niet te veel kapot..? Als er toch eens een paar dagen vorst achter elkaar kwam, overdag niet boven nul. Dan was het allemaal wat makkelijker… U ziet… De boer denkt wat af. Maar in vertrouwen dat het allemaal goed komt! Want het voorjaar komt er aan! dat is zeker!

Geniet van de groenten!!!

Deze week in de tas*

Groenten: Zuurkool, rode biet, kastanjechampignons, pompoen, ijsbergsla

Fruit: Kiwi, banaan, aardbei.

Recept van de week

Zuurkoolstamppot met appel en gember

Ingrediënten 4 pers

  • 800 g pompoen
  • 500 g kruidenzuurkool
  • 1 ui
  • 1 appel
  • 1 vingerkootje gemberwortel
  • 200 g gerookte tofu, in blokjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  2. Kook de zuurkool in 15 minuten zacht. Giet af en laat uitdampen.
  3. Maak de pompoen schoon en snij hem in stukken. Rasp de gember fijn en kook samen met de pompoen ongeveer 20 minuten tot de pompoen gaar is. Giet af en laat goed uitdampen. Schep er een lepel boter door of giet er een straaltje (knoflook)olie over en stamp tot puree.
  4. Roer en stamp de zuurkool erdoor. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  5. Vet een ovenschaal in en schep de stamppot erin.
  6. Snij de appel in dunne partjes en de ui in halve ringen. Bak beide in wat olie of boter heel licht aan.
  7. Schep op de stamppot en zet in de oven. Laat ongeveer 10 minuten in de oven staan, tot de bovenkant iets goudbruin is geworden.
  8. Bak de tofu knapperig in olie en schep in een schaaltje om erover te strooien.