Nieuwsbrief week 6

Gehoornde koeien bij Landjuweel de Hoeven

Starten!

Het zonnetje brak door. En daar begonnen de lentekriebels. We gingen heerlijk in de tuin aan de slag. Met de zon in het gezicht nog wat bedden schonen. en de eerste stukken grond zijn al gespit. Het kost altijd wel wat opstartpijn zo’n nieuw seizoen. Een lekke band van de trekker is zo’n voorbeeld. Even de spullen weer bij elkaar zoeken. Maar het is allemaal weer gelukt. En we zijn er helemaal klaar voor! Ow ja, en het eerste kalfje van dit jaar is geboren! Laat de lente maar komen!

Deze week in de tas*

Groenten: Prei, spitskool, romaanse sla, winterpeen, komkommer

Fruit: Appel, peer, ananaskers (physalis)

Recept van de week

Ovenschotel met spitskool, prei en komijn

Ingrediënten

  • 3 el olijfolie
  • 1 spitskool in dunne reepjes
  • 1 prei in dunne ringen
  • 1 rode paprika in dunne reepjes
  • 1 winterwortel in kleine blokjes
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 300 gr gehakt
  • ½ tl chilipoeder of een halve Spaanse peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl venkelzaad gemalen
  •  tl kerriepoeder
  • zout
  • peper
  • 70 gr tomatenpuree
  • 10 cherrytomaten gehalveerd
  • boter voor invetten ovenschaal
  • 700 gr aardappelschijfjes
  • 150 gr geraspte oude kaas

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  2. Fruit de spitskool, prei, paprika, winterwortel, rode ui en knoflook aan in de hapjespan. Wanneer de ui glazig begint te worden, mag het gehakt, chilipoeder, komijnpoeder, venkelzaad en kerriepoeder erbij. Bak het gehakt rul en breng op smaak met zout en peper.
  3. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit een paar minuutjes meebakken. Doe de helft van de cherrytomaatjes erbij. De rest bewaar je voor later.
  4. Vet de ovenschaal in met wat boter en beleg de schaal met een laagje aardappelschijfjes. Vul de schaal met het gehaktmengsel en dek af met de rest van de aardappelschijfjes. Bestrooi met de geraspte kaas en duw er de rest van de gehalveerde cherrytomaatjes in.
  5. Plaats de schaal in het midden van de oven en laat zo’n 30 à 40 minuten bakken, totdat de aardappels en kaas bruin beginnen te worden.
  6. Haal de ovenschotel met spitskool uit de oven en serveer direct.