Nieuwsbrief week 50

Woest en rustig!

Woest! Dat was het weer de afgelopen dagen! De regens zorgden er voor dat de koeien op stal gingen. Het land werd te nat. Maar vooral de looppaden hebben het te zwaar te verduren… En dat woeste weer zorgt dan ook voor rust. Even is de boerderij niet groter dan het einde van de stal. Geen draad zetten achter op het land. Niet de waterbakken controleren. Gewoon bij de deur van de stal een blik werpen of ze er nog liggen. Een heel ander ritme en het sluitstuk van het weideseizoen 2024. Ik heb er altijd een dubbel gevoel bij. De koeien vermaken zich nog best een uurtje of 4 buiten. Maar het land kapot lopen werkt ook niet… Het is niet anders. Nu kalm an naar de kerst!

Het is al bijna weer zo ver. Week 52 en week 1 zijn er géén groentetassen ivm kerstvakantie. 7/8 januari zijn er weer tassen! De winkel is in week 52 en 1 alléén op zaterdagochtend geopend!

Ook dit jaar hebben we weer een Kersttas! De briefjes doen we volgende week bij de tassen in!

Deze week in de tas*

Groenten: Andijvie, Prei, Winterpeen, Zuurkool/Bloemkool, Cougette

Fruit: Granaatappel, appel, sinaasappel

Recept van de week

Franse prei met vinaigrette

Ingrediënten

  • 6 dunne preien
  • sap van 1 citroen (of 75 ml witte wijn)
  • 2 sjalotjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 el appelazijn
  • 1 tl honing
  • 1 tl Franse mosterd
  • 50 g geroosterde hazelnoten
  • frituurolie

Bereiding

  1. Voor dit gerecht gebruik je alleen het malse witte en lichtgroene gedeelte van de prei. Snij het donkergroene blad eraf, snij de lichte stukken prei kruislings een stukje in aan de bovenkant en was het zand eruit.
  2. Breng een grote pan water met wat zout en citroensap (of wijn) aan de kook.
  3. Kook de hele preien gaar in zo’n 20 minuten. Laat even uitlekken op keukenpapier.
  4. Hak of snij ondertussen de sjalotten heel fijn.
  5. Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd en honing.
  6. Frituur de fijne reepjes preigroen in wat olie goudbruin en knapperig.
  7. Leg de prei op een mooi bord of schaal en strooi de ui en de noten erover en de reepjes preigroen. Besprenkel met de dressing.

Tip: van de mooie stukken groen blad kun je nog wat ragfijne sliertjes snijden voor de garnering. Gebruik de rest in een pastasaus of soep!