Nieuwsbrief week 48

En daar kwam het water!

En daarbij de kou! 0 graden en 100% luchtvochtigheid. Dat ervaar ik toch wel als (verschrikkelijk) Nederlands weer. En de koeien vonden dat ook. Waar ze vorige week de hele dag nog lekker buiten liepen. Was het nu rond de middag wel klaar. En deze boer begreep niet waarom ze het alsnog zo lang vol hielden. Wat een kou… Maar goed. ze kiezen er zelf voor. Ze mogen ook heerlijk in de potstal gaan liggen. En buiten? Even een pasje terug. Even de aanleg van de bedden op pauze tot er weer over begaanbare grond gekruid kan worden. Ik hoop stiekem een beetje op vorst, helder weer, een graadje of 5. Heerlijk! En als je dan lekker aan de stampot zit. Denk eens aan de Bio rookworst die hier in de vriezer ligt. Beide ligt er! Runder en varkensrookworst!

Deze week in de tas*

Groenten: Knolselderij, spruiten, andijvie/sla, choggia biet, trostomaat

Fruit: Kaki, mandarijn, peer

Recept van de week

Gevulde knolselderij (4 pers)

Ingrediënten

  • 1 grote knolselderij (ongeveer 800 g)
  • 50 g gesmolten roomboter
  • 100 g walnoten, geroosterd en gehakt
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 125 g blauwe kaas, verkruimeld (bijv. Roquefort van Vallee Verte)
  • 100 g verse cranberries
  • 100 ml honing

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
 
 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Schil de knolselderij en hou deze zo rond mogelijk. Maak met een mes een aantal klein streepjes in de bovenkant van de knolselderij. Leg vervolgens een vel aluminiumfolie neer dat groot genoeg is om de knolselderij te bedekken. Leg de knolselderij in het midden, bestrijk met boter en bestrooi met zout. Wikkel de knolselderij volledig in aluminiumfolie en rooster gedurende 1 uur en 15 minuten of tot de knol zacht is.
  3. Hol de knolselderij uit, maar hou een rand over van 2 cm breed.
  4. Doe de walnoten, tijm, blauwe kaas, cranberries en honing in een kom door elkaar en schep ze in de holte. De vulling mag een beetje uitsteken aan de bovenkant.
  5. Rooster de gevulde knolselderij nog 15 – 20 minuten tot hij goudbruin is.
  6. Serveer de knolselderij door hem in 4 porties te snijden en bewaar het vocht in een schaal om erover te scheppen.