Nieuwsbrief week 44

De rust keert weer

Het blad valt van de bomen. De laatste sla staat op het land. De koeien lopen nog heerlijk in de wei overdag. En s’avonds liggen ze heerlijk in de potstal. In de kassen gaat het seizoen nog lekker door en staan de eerste producten al weer klaar om bijna in de tassen te doen. En toch is er rust op het bedrijf. Ik vind dit persoonlijk een heerlijke tijd. De drukte van het werk is voorbij. Een beetje klussen in huis naast de gewone werkzaamheden en dan rollen we zo de winter in. Heerlijk. Houtkachel aan, vanuit de luie stoel naar buiten kijkend zegt deze boer dat heel tevreden 😉

Deze week in de tas*

Groente: Andijvie, knolselderij, rode kool, komkommer, zoete bataat

Fruit: Mango, Appel, peer

Recept van de week

Rode kool ovenschotel met knolselderij (4 pers)

Benodigheden:

  • 360 g appelcompote (pot)
  • 1 verse runderrookworst (270 g)
  • 1 pureestamper
  • 1 ovenschaal (20 x 30 cm)

Bereiding

  1. Smelt de boter in een ruime hapjespan. Voeg de rodekool, de kaneelstokjes, de appelcompote en ca. 2/3e potje water toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg een deksel op de pan en stoof de rodekool in 45 min. gaar. Snijd intussen de knolselderij in gelijke stukken en kook deze in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Verwarm de oven voor tot 200 øC. Giet de knolselderij af en stamp tot een grove puree. Schep de aardappelpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verwijder het kaneelstokje uit de rodekool. Schep de rodekool in de ovenschaal. Verdeel de puree erover. Bestrooi met de walnoten.
  4. Bak de rodekoolschotel in de voorverwarmde oven in 25-30 min. goudbruin. Verwarm intussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Verdeel de ovenschotel over 4 borden. Snijd de worst in plakjes en leg deze erop.