Nieuwsbrief week 42

Hout hout hout!

Het is weer langzaam aan de tijd van het jaar. Van het landwerk verschuiven we naar de schuur. Het haardhoutseizoen gaat weer van start! En dat betekend dit jaar flink aan de slag. Want er ligt al een hele voorraad klaar voor de zaag en de kloofmachine. Een heerlijke activiteit die onder het dak uitgevoerd kan worden. En dat is wel aangenaam als de slagregens komen! Dus mocht je nog nieuwe voorraad nodig hebben? Denk aan ons!

Deze week in de tas*

Groenten: Bloemkool, sla, rode biet, prei, trostomaat

Fruit: Druif, mandarijn, appel

Recept van de week

Bloemkoolbladerenwok (4 pers)

Ingrediënten voor de wok

  • bloemkoolbladeren van 1 bloemkool
  • 1/2 bloemkool
  • 1 ui
  • 3 knoflookteentjes
  • 2 wortelen
  • 135 g taugé
  • 2 puntpaprika’s
  • 3 cm gember
  • 4 el ketjap manis
  • 300 g tempeh
  • 150 g champignons
  • bosje koriander

Ingrediënten voor de pindasaus

  • 125 ml pindakaas
  • 3 el ketjap manis
  • 4 el water

Bereiding

  1. Snijd de tempeh in blokjes en rasp de gember fijn. Doe de tempeh en gember in een kom met de ketjap en laat een paar minuten marineren.
  2. Verhit een dun laagje olie in een wok en bak de tempehblokjes in een paar minuten goudbruin. Haal de pan van het vuur en laat de tempeh uitlekken op een bord met keukenpapier.
  3. Hak de ui en snijd de knoflooktenen fijn. Snijd de bloemkoolbladeren in stukjes, de dikke stengels mogen extra fijn zodat ze goed zacht worden. Hak ook de wortelen, puntpaprika’s en champignons in stukjes en snijd de bloemkool in roosjes.
  4. Verhit weer wat olie in de wok en fruit de ui en knoflook. Voeg daarna de gesneden groenten toe en laten bakken tot het zacht is geworden.
  5. Doe ondertussen de taugé in een kommetje en giet er een laagje heet water over. Giet na een minuut af zodat de taugé zijn bite bewaard.
  6. Meng voor een snel pindasausje in een kommetje de pindakaas met de ketjap manis. Leng aan met een paar eetlepels koud water zodat je een vloeibaar sausje krijgt.
  7. Hak de koriander fijn. Serveer de gewokte groenten met de tempeh, taugé, koriander, pindasaus en gekookte rijst.