Nieuwsbrief week 41

Pompoenen!

Deze week was het officieuze begin van de herfst. Dat is op Landjuweel toch wel de pompoenen oogst. De oranje, en dit jaar groene pompoenen liggen te schitteren op het land. Vrijdag was het zo ver. Lekker met zijn allen de pompoenen knippen en rapen. Na die tijd pompoencake met koffie of thee, en tussen de middag pompoensoep. Heerlijk! En natuurlijk direct in de tassen deze week! Daarna konden direct de bedden omgespit worden. Klaar voor de winter. Als het een beetje weer blijft dan maai ik morgen de laatste snede gras voor dit jaar. Ook een mijlpaal. En een moment op terug te kijken op een bijzonder groeizaam jaar vergeleken met het jaar ervoor. Nu we dit hebben meegemaakt zijn we heel dankbaar voor een wat nattere zomer!

Deze week in de tas*

Groenten: Pompoen, koolrabi/spitskool/rode kool, vruchtpakket (paprika,tomaat,aubergine), sla, pastinaak

Fruit: Appel, satsuma mandarijn, cactusvijg

extra: bosje kruiden

 

Recept van de week

Pittige pompoenstoof

Ingrediënten:

  • 800 gr pompoen (in blokjes)

Bereiding

  1. Snijd de ui en knoflook fijn en smelt de boter in een braad- of stoofpan. Fruit hier de ui en knoflook in en roer hier de harissa en de tomatenpuree doorheen.
  2. Voeg dan de plakjes champignons toe en roerbak even mee. Doe vervolgens de pompoenblokjes erbij en schep er goed doorheen. Los het bouillonblokje op in het water en giet de bouillon vervolgens met de pompoen in de pan. Breng zachtjes aan de kook en laat ca. 30 minuten stoven met de deksel een klein beetje open. Roer er de laatste 5 minuten de kikkererwten en peterselie doorheen.
  3. Proef op het laatst of er nog een beetje peper, zout of harissa in hoort. Lekker met rijst of aardappelpuree. Serveer er eventueel wat Griekse of plantaardige yoghurt bij.
  4. Tip: harissa is een pittige pasta van o.a. pepers en tomaat uit Noord-Afrika en is vrij goed verkrijgbaar bij de grotere supermarkten.
  5. Serveer je de stoof met rijst, aardappel of brood dan kun je 4 tot 6 personen aanhouden voor dit recept.