Nieuwsbrief week 4

A.I. in de tuin

Als ik nu de tuin op loop zie ik een groot zwart veld, niet omdat het geploegd of op een andere manier met de trekker bewerkt is. Maar opdat er ook dit jaar weer compost op de bedden is toegevoegd. En kleine laag compost zorgt voor de voeding van de planten voor dit jaar. Waar de natuur eerst alle kleine deeltjes gecomposteerd heeft tot dit zwarte goud. Mag dit nu in de bodem op gaan en daar dit hele jaar zijn werk doen. Magisch! Eigenlijk is het hetzelfde als AI. We stoppen er iets is. En geen idee hoe het precies gaat. Maar we krijgen er een veelvoud voor terug. En we staan altijd versteld van de opbrengst. Tot we het als ‘normaal’ gaan beschouwen. Weinig nieuws onder de zon dus 😉

Geniet van de groenten!

Deze week in de tas*

Groenten: Prei, pastinaak, paprika, pompoen, spitskool/boerenkool

Fruit: Kiwi, banaan, mineola

Recept van de week

Pastinaak met linzensaus (4 pers)

Ingredienten:

  • 400 g pastinaak
  • 1 grote ui
  • 150 g groene dupuis linzen
  • 1/2 bosje peterselie
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el crème fraîche
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl karwijzaad
  • zeezout naar smaak
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Linzen gaar koken zoals op de verpakking beschreven staat.
  2. Pastinaak schillen met een dunschiller, in plakjes van een 1/2 cm snijden en in ongeveer 10 min gaar koken in weinig water.
  3.  Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden.
  4. Ui fruiten in olie. Komijn en karwijzaad toevoegen aan de uien.
  5.  Peterselie fijn hakken.
  6. Zoveel water aan de linzen toevoegen totdat de saus de gewenste dikte heeft.
  7. Uimengsel, tomatenpuree, crème fraîche, zout en peterselie door de gare linzen roeren.
  8. Linzensaus over de pastinaak serveren.
  9.  Lekker met rijst of haver en veldsla of winterpostelein.