Nieuwsbrief week 39

Opruimen!

Opruimen deden we deze week. De bonen gingen naar beneden op de composthoop en ook de eerste lichting komkommers was aan de beurt. Dus geen stress de komende maand zijn er nog voldoende. Maar er ontstaat weer ruimte in de kas. Dat betekend ook weer planten! Dus ook daar zijn we lekker mee aan de slag! De koeien staan nog heerlijk buiten. Maar de eerste machines worden al wel weer schoon en doorgesmeerd in de schuur gezet. Klaar voor het volgende seizoen. Geniet van de groenten!

Ow ja! En ik vergeet te zeggen dat er weer volop varkensvlees is! Dus twijfel niet en kom lekker biologisch vlees bij ons halen. Of meld je aan voor een wekelijks vleespakket!

Deze week in de tas*

Groente: Sla, wortel, snijbiet, vruchtpakket/mais, spitskool/koolrabi

Fruit: Appel, peer, meloen

Recept van de week

Stamppot van snijbiet met worst (4 pers)

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 400 gram snijbiet
  • 4 braadworsten
  • olie om in te bakken
  • 2 uien
  • 200 milliliter melk
  • 50 gram boter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • 1 theelepel grove mosterd

Bereiding

  1. Schil de aardappels en kook ze in ruim water. Bak ondertussen de worsten in een flinke scheut olie tot ze een mooi bruin korstje hebben.
  2. Voeg 5 minuten voor het einde de grof gehakte ui toe en bak het mee tot de ui glazig is.
  3. Snijd het blad van de snijbiet grof. Snijd de stelen van de snijbiet fijn. Wat de snijbiet en laat het uitlekken in het vergiet.
  4. Giet het kokende water van de aardappelen af door het vergiet met snijbiet. De snijbiet slinkt en is hiermee licht geblancheerd.
  5. Warm de melk op en zet het vuur weer uit. Stamp de aardappels tot een gladde puree ontstaat.
  6. Voeg mosterd, nootmuskaat, peper en zout toe naar smaak. Giet nu zoveel melk door de puree totdat er een gladde puree ontstaat.
  7. Roer de in blokjes gesneden boter erdoor. Roer de uitgelekte snijbiet erdoor en proef.
  8. Voeg indien nodig nog een scheutje melk toe om een smeuïge puree te krijgen.
  9. Haal de worsten uit de pan. Voeg een scheutje water aan de pan toe en klop het aanbaksel van de bodem. Kook het in tot een jus.
  10. Schep op ieder bord de snijbiet stamppot. Leg er een worst op. Lepel jus erover. Eet smakelijk!