Nieuwsbrief week 34

Meebewegen met de natuur.

Het was weer een goed Nederlands weekje kwa weer, we hebben (stort) regen, (felle) zon, onweer en temperaturen tussen de 18 en de 35 graden gehad. (nog net geen hagel) Lekker wisselvalling. Dat maakt het werk op de boerderij wel mooi afwisselend: het ene moment kan je de koeien droog ophalen en het andere moment kan je in de kas de tomaten dieven genietend onder een regenconcert dat zachtjes/hard tikt op de kas. Op de ene dag kan je goed schoffelen in de felle zon en de volgende dag kan je goed onder een wolkendek plantjes planten. Zo heeft elk moment(weertype) een klus die je op dat moment het beste zou kunnen doen. Dit houd je flexibel en je leert erin mee bewegen. Het is net een dans!

Ondertussen kunnen we genieten van de bloemenpracht die hier op het erf te vinden is!

Deze week in de tas*

Groente: groenselderij, sla, mais, vruchtpakketje en bataat

Fruit: banaan, pruim en appel

Recept van de week

Spaanse Groenselderij Stoofpot met Aardappelen en Tomaat

Ingrediënten:

  • 4-5 stengels groenselderij, in stukjes van 2-3 cm gesneden
  • 3 grote aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder (pimentón)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 laurierblad
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie, fijngehakt, voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Groenten aanfruiten: Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en paprika toe en bak ze 5-7 minuten tot ze zacht zijn.
  2. Specerijen toevoegen: Voeg het gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en laurierblad toe. Roer goed door en bak nog 1-2 minuten, zodat de specerijen hun aroma’s vrijgeven.
  3. Groenselderij en aardappelen: Voeg de gesneden groenselderij en aardappelblokjes toe aan de pan. Roer alles goed door zodat de groenten bedekt zijn met de specerijen.
  4. Bouillon en tomaten: Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de stoofpot 25-30 minuten zachtjes pruttelen, of tot de aardappelen gaar zijn en de smaken goed zijn vermengd.
  5. Afmaken: Breng de stoofpot op smaak met zout en peper. Haal het laurierblad eruit en roer er vlak voor het serveren de verse peterselie door.
  6. Serveren: Serveer de stoofpot warm, eventueel met een stuk knapperig brood om in de saus te dippen.

Deze stoofpot is een heerlijk hartig gerecht dat de traditionele smaken van de Spaanse keuken naar voren brengt. De combinatie van aardappelen, groenselderij en de rijke tomatensaus maakt het een perfect comfort food.