Nieuwsbrief week 33

Het is vakantietijd!

Het is volop vakantie. Ook hier op Landjuweel is dit goed te merken vanwege de rust omdat velen op vakantie zijn. Ook in onze werkzaamheden zorgen wij voor wat ontspanning met onze deelnemers. Zo zijn we naar bos geweest en hebben we het water opgezocht. Het onkruid daarin tegen is zeker NIET op vakantie. Dit groeit volop in de tuin en daarom starten we de dag met een uurtje onkruid wieden. Onze bloementuin bloeit volop! De prachtigste kleuren schitteren in het zonnetje. Ook fleuren we onze tafels wat op met een leuk boeketje. In de kassen beginnen onze prachtige tomaten al mooi te kleuren, dus die komen er aan.

Aan het begin van deze week stonden we voor een grote verrassing. Onze eend Katrien kwam onverwachts vanuit de sloot de weide in gewaggeld met wel 10 jonge pulletjes!! Super schattig!

Deze week in de tas*

Groente: Bloemkool, vruchtenpakketje, snijbiet, sla en wortels

Fruit: Galia meloen, perzik en peer

Recept van de week

Geroosterde Bloemkool en Wortels met Kruiden

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes gesneden
  • 4 grote wortels, in schuine plakjes gesneden
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
  • Optioneel: een snufje chilipoeder voor extra pit

Bereidingswijze:

  1. Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Bereid de groenten voor: Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de wortels in schuine plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

  3. Kruiden: Doe de bloemkool en wortels in een grote kom. Voeg de olijfolie, komijnpoeder, paprikapoeder, kurkuma, knoflookpoeder, zout, peper en eventueel chilipoeder toe. Meng alles goed door elkaar zodat de groenten gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden.

  4. Roosteren: Verspreid de groenten gelijkmatig over de bakplaat. Zorg ervoor dat ze in een enkele laag liggen, zodat ze goed kunnen roosteren. Bak de groenten in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de randen. Halverwege de baktijd kun je de groenten een keer omdraaien voor een gelijkmatige garing.

  5. Serveren: Haal de geroosterde groenten uit de oven en garneer met fijngehakte peterselie. Serveer warm als bijgerecht of als onderdeel van een grotere maaltijd.

Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje gegrilde kip of tofu, maar kan ook als hoofdgerecht dienen in combinatie met een graansoort zoals quinoa of couscous.