Nieuwsbrief week 32

yeah!! het gaat zomeren in dit super natte jaar!

Ja en dat is het zeker! Je kan met recht zeggen dat de afgelopen 12 maanden erg nat zijn geweest. In de +/- 15 jaar dat ik hier rond loop, heb ik nog nooit zo’n lange natte periode meegemaakt. Ja, in de eerste paar jaar wel eens natte herfst. Waarin de sperziebonen begonnen te schimmelen aan de plant. Later kwamen er hete zomers met recordtemperaturen en konden we maanden blijven sproeien om het nieuwe plantgoed aan de gang te krijgen. Dit jaar hoeven we sinds jaren niet te sproeien. Zelfs niet in mei/juni, wat traditioneel een droge periode is. Nu zie je dat onder andere de courgette, pompoenen en yacon wat kleiner blijven door de nattigheid. Maar ook door de hoeveelheid zonne-uren, die veel minder is. waardoor de zonnepanelen van een plant(de bladeren) minder energie konden opwekken. Des te meer we extra genieten van elk zonnestraaltje die er nu is! Geniet van het mooie zomerse weer!

Deze week in de tas*

Groenten: sla, vruchtpakketje, biet, spitskool en butternut pompoen

Fruit: sinaasappel, nectarine en appel/zacht fruit

Recept van de week

Aziatische Bindsla Salade

Ingrediënten:

  • 4-5 kroppen bindsla (Little Gem), in kwarten gesneden
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • 1 wortel, julienne gesneden
  • 1 komkommer, in dunne plakjes gesneden
  • 2-3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 1 handvol verse koriander, grof gehakt
  • 1 handvol verse munt, grof gehakt
  • 2 eetlepels sesamzaadjes, licht geroosterd

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel honing of agavesiroop
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte gember
  • Sap van 1 limoen
  • Optioneel: 1 theelepel sriracha of een andere pittige saus, naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Bereid de groenten voor: Was de bindsla goed en snijd deze in kwarten. Snijd de rode paprika, wortel, komkommer en lente-uitjes zoals aangegeven.
  2. Maak de dressing: Meng in een kleine kom de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, honing, knoflook, geraspte gember, limoensap en sriracha (indien gebruikt). Klop alles goed door elkaar totdat de honing is opgelost.
  3. Meng de salade: Doe de gesneden bindsla, paprika, wortel, komkommer, lente-uitjes, koriander en munt in een grote kom. Giet de dressing eroverheen en meng alles goed door elkaar.
  4. Serveer: Strooi de geroosterde sesamzaadjes over de salade vlak voor het serveren. Serveer direct en geniet van je frisse, knapperige Aziatische bindsla salade!

Dit recept is perfect als lichte lunch of als bijgerecht bij een Aziatisch geïnspireerde maaltijd. Smakelijk eten!