Nieuwsbrief week 3

Winter!

En daar was het ineens. de kou! De lucht droogde op, de zon kwam weer tevoorschijn. Wat een genot! Helaas wel vanachter glas voor ons.. Huize Klein lag op de bank met griep…

Maar wat er wel gebeurde is dat de potstal vrijdag uitgemest is. Door de vorst was het land perfect begaanbaar voor de trekkers en de strooiers. Dat ging dus perfect met dit weer. In de tuin hebben we de laatste spruiten gerooid. En zijn we druk bezig met de planning voor volgend jaar. Geniet van de groenten!

Deze week in de tas*

Groenten: Spruiten, koolraap, pompoen, rode biet, venkel

Fruit: Rode druif, kiwi, appel

Recept van de week

Koolraap in kerriesaus

Ingrediënten:

 • 0.5 st Koolraap
 • 600 g Aardappels
 • 0.5 bosje Bosui
 • 200 g Rundergehakt
 • tl Gehaktkruiden
 • st Rode ui
 • tl Citroen-kerriepoeder

Bereiding:

 1. Breng 2 pannen met water aan de kook. Eentje voor de koolraap en eentje voor de aardappels. Snijd de koolraap in plakken van 1 cm dik en schil ze. Snijd de plakken in ‘frietjes’ en kook in 10 minuten beetgaar. Giet daarna het water af en bewaar het kookvocht.
 2. Was de aardappels grondig, snijd in kleine stukken en kook in 15 minuten gaar. Giet daarna het water af en bewaar wat kookvocht voor de puree.
 3. Was intussen de bosui en snijd in dunne ringetjes. Breng het gehakt op smaak met gehaktkruiden en vorm met je handen de gehaktballen (1 grote of meerdere kleintjes). Verwarm bakolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen bruin en gaar in circa 15 minuten. Bak halverwege de bosui mee. Voeg eventueel wat water toe tegen het aanbranden en voor een lekkere jus.
 4. Pel en snipper de ui. Verwarm bakolie in een kookpan en fruit de ui en kerriepoeder op een laag vuur glazig (2 minuten). Voeg al roerend het meel toe en laat dit 3 minuten zachtjes garen. Giet dan al roerend het kookvocht van de koolraap erbij zodat je een glad sausje krijgt. Schep de koolraap frieten door de saus en stoof met de deksel op de pan nog 5 minuten op een laag vuur. Proef en breng op smaak met zout en peper.
 5. Stamp de aardappels met een pureestamper en wat kookvocht tot een mooie puree. Serveer de aardappelpuree met de koolraap in kerriesaus en een gehaktbal. Lekker met een beetje jus.