Nieuwsbrief week 29

Door de plassen..

Het was opruimen geblazen. Alles wat we opgehaald hadden voor het zomerfestival brachten we weer terug en we ruimden alles netjes op. Als het dat weer woensdag is dan is ons terrein super netjes. Dat is altijd een heerlijk gevoel om midden in het jaar alles zo strak er bij te hebben liggen. Echt genieten! En we kijken terug op een heerlijke dag! Ondanks (een beetje) regen en wat wind is het allemaal perfect verlopen. Maar voor dat we plannen konden maken om nog wat stukken te gaan maaien laat de voorspelde en gevallen regen ons rustig op de handen zitten. Het is niet anders.. We lopen met de koeien door de plassen naar het land. En hopen op een beetje zomer in het najaar. Geniet van de groenten deze week!

Deze week in de tas*

Groenten: Sla, vruchtpakket, chinese kool, shiitake, choggia biet

Fruit: Abrikoos, banaan, peer

Recept van de week

Chinese kool en shiitake uit de wok met noedels en teriyaki

Ingrediënten

  • 150 g soba noedels(Heb je het graag glutenvrij? Kies dan rijst- of boekweitnoedels.)
  • 1 el sesamolie
  • 1 uiin dunne halve maantjes
  • 1 teentje lookgeplet en fijngesneden
  • ¼ rood pepertjein fijne ringetjes
  • 1 snuifje zeezoutfijn en wit
  • 10 shiitakevers, harde steeltjes verwijderd en in fijne reepjes
  • 1 kleine worteljulienne gesneden
  • 10 bladeren van Chinese koolgroot, in reepjes van 1 cm, wit en groen gescheiden
  • 5 lente-uitjesfijngesneden, zowel het wit als het groen

Voor de teriyaki:

  • 2 el gembersap
  •  el rijststroop
  • 5 el sojasaus(glutenvrij: vervang de sojasaus door tamari)
  • 6 el appelsapniet te zoet, eerder zoetzuur
  • 2 el sesamoliegeroosterd
  •  el rijstazijn

Bereiding

  1. Breng ruim water aan de kook en kook de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel ze goed af onder koud water.
  2. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
  3. Verwarm de sesamolie in een grote pan of wok en sauteer de ui, de look en het rode pepertje. Voeg een snuifje fijn wit zeezout toe. Zo geeft de ui het vocht vrij en hoef je geen olie toe te voegen om aanbranden te voorkomen.
  4. Voeg de shiitakes, wortelreepjes en hardere witte reepjes Chinese kool toe en sauteer 3 minuutjes. Voeg indien nodig een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
  5. Leg de sobanoedels op de groenten in de pan en daarbovenop de groene reepjes Chinese kool.
  6. Giet de saus over de noedels en de groenten en sluit de pan met een deksel.
  7. Laat alles een 2-tal minuten stomen.
  8. Neem het deksel van de pan en voeg de lente-ui toe. Meng de noedels, saus en groenten goed.