Nieuwsbrief week 28

Zomerfestival!!!

Wij vieren de zomer! Kom je ook ???

Deze week in de tas*

Groenten:

Bloemkool/koolrabi, Peul/doperwt/kapucijners/komkommer, sla, wortel

Fruit:

Roodfruit/kiwi, perzik, appel

Recept van de week

Ontbijtsalade

Ingrediënten

  • 4 plakjes gerookte rauwe ham (of ontbijtspek)
  • 2 sneetjes brood
  • 1 el roomboter
  • 1 kropje Romanasla
  • 2 eieren
  • 8 cherry Roma-tomaten
  • Voor de mayonaise:
  • 1 ei
  • 4 tl mosterd
  • 100 ml olie (neutrale zonnebloemolie)
  • citroensap
  • 2 el tuinkers en bieslook of andere verse kruiden
  • een handje kiemen
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Bak de plakken ham in 8-10 minuten knapperig in de oven. Doe dit tussen 2 vellen bakpapier, dan blijven ze mooi recht.
  3. Besmeer 2 sneetjes brood aan beide kanten met roomboter en rooster deze krokant in een koekenpan.
  4. Kook 2 eitjes halfzacht, pel ze en snij ze doormidden.
  5. Halveer de cherrytomaten en pluk de bladeren van de Romaanse sla los, was ze en sla droog.
  6. Roer voor de kruidenmayonaise het ei, de mosterd en het citroensap door elkaar in een hoge mengbeker. Giet er voorzichtig de olie op. Zet dan de (niet ingeschakelde) staafmixer erin, zet ‘m aan en haal heel langzaam omhoog in ongeveer 1 minuutje; klaar is je mayo!  Zo simpel is het! (Ik gebruik zelf altijd high oleic frituurolie trouwens, die is heel neutraal)
  7. Breng op smaak met peper uit de molen, een snufje zout en nog een klein beetje citroensap. Als je de mayo te zuur vindt, kun je er wat honing of poedersuiker in doen.
  8. Snij de tuinkers en bieslook fijn en meng deze door de mayonaise.
  9. Schik alles gezellig in 2 kommen. Schep er een lepel van de kruidenmayonaise bij. Strooi er de kiemen, en nog wat verse bieslook of tuinkers over.

Tip: voor een vegetarische variant vervang je de ham door dunne plakken knapperig gebakken gerookte tofu of tempeh