Nieuwsbrief week 26

Joris Bezorgt

Het midden

Lang niet iedereen wil het horen. Maar het jaar is doormidden. De langste dag is geweest en de zomer van start. En dat is een hele mooie periode. In de tuin bruist het van het leven. De zwaluwen vliegen uit, de capucijners worden geplukt. Maar deze week natuurlijk ook het onkruid… Volgende week zaterdag is het weer zo ver! Het Landjuweel de Hoeven ‘Zomerfestival’! Ook een prachtig moment om naar toe te leven. Zeker omdat je zelf nog een scherp naar het erf kijkt. En we al 3 weken opruimen 😉 De kramen zijn besteld. De ijscoman is geregeld. De band staat klaar. En wij zaterdag ook! Dus kom lekker genieten en proeven op ons mooie Landjuweel!

Deze week in de tas*

Groenten: Sla, Peultjes/komkommer, spitskool, zoete bataat, tomaat

Fruit: Nectarines, banaan, mini watermeloen.

Recept van de week

GEGRILDE SPITSKOOL MET CHIMICHURRI

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • scheutje olie om te bakken
  • 3 el olijfolie
  • Voor de chimichurri:
  • ½ bosje peterselie
  • 2 bosuien
  • 1 rode peper
  • 1 el gedroogde oregano (of 2 el verse)
  • 1 el verse koriander (laat weg als je er niet van houdt)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el rode wijnazijn
  • 100 ml goede olijfolie
  • halve citroen
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (of steek de barbecue aan!).
  2. Snij de spitskool in de lengte door zessen. Laat het hart zitten, hierdoor valt de spitskool niet uit elkaar.
  3. Breng in een ruime pan water met een snuf zout aan de kook en blancheer de stukken kool voorzichtig, in gedeelten, elk een paar minuten. Laat daarna uitlekken op een schone theedoek.
  4. Kwast de kool in met wat olie en grill ze op de barbecue, in een grillpan of in de oven kan ook natuurlijk ook, in ongeveer 15. min. Keer ze voorzichtig een keer om.
  5. Maak intussen de chimichurri: Was de peterselie, bosui en het pepertje. Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd zeer fijn. Pel knoflook, verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd alles fijn.
  6. Doe de gehakte kruiden, ui, knoflook en peper in een kom. Voeg de olijfolie, rode wijnazijn en het sap van de halve citroen toe. Roer door, proef en breng op smaak met peper en zout. Serveer de gegrilde spitskool met de chimichurri in een kom op tafel.