Nieuwsbrief week 19

De 2 daagse zomer.

Welkom in een 2 daagse zomer!! Wat een mooi weer met 25+ graden. En nu pats boem op vrijdag is het koud en guur. De meeste boeren in de omgeving hadden hooikoorts en waren aan het begin van de week aan het maaien. Wij wachten nog even zodat er meer stengels (structuur) in komen. Dat is dan weer beter voor de koeiendarmen. Bij de laatste kale bomen (eik en es) ontploffen de knoppen in het blad, de lucht zit vol met allerlei zomerse bloemen geuren en ondertussen zijn de tulpen alweer uitgebloeid. Wat gaat het snel! De raapstelen komen van buiten. Het is altijd een feest om de eerste groente van de koude grond te kunnen oogsten. Het seizoen is dan echt begonnen!

Deze week in de tas*

Groente: bieten, koolrabi, raapstelen, aubergine en avocado.

Fruit: appel, watermeloen, sinaasappel.

Recept van de week

Guacamole 

Ingrediënten:

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 1 kleine tomaat, in blokjes gesneden (zaden verwijderd om het vocht te verminderen)
  • 1 kleine jalapeño of serrano peper, fijngehakt (pas aan naar smaak)
  • 1-2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels verse koriander, gehakt
  • Zout, naar smaak
  • Optioneel: Gemalen komijn of chilipoeder voor extra smaak

Instructies:

  1. Bereid de avocado’s: Snijd de avocado’s doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  2. Prak de avocado’s: Gebruik een vork of aardappelstamper om de avocado’s tot de gewenste consistentie te prakken. Voor grove guacamole, prak lichtjes; voor gladde guacamole, prak grondig.
  3. Voeg de andere ingrediënten toe: Voeg de gehakte rode ui, de in blokjes gesneden tomaat, de fijngehakte knoflook, de gehakte jalapeño, koriander en limoensap toe aan de geprakte avocado’s.
  4. Meng en breng op smaak: Roer alles door elkaar en breng op smaak met zout naar smaak. Voeg een snufje gemalen komijn of chilipoeder toe als je dat wilt.
  5. Pas aan en serveer: Proef en pas limoensap, zout of andere kruiden aan indien nodig. Serveer onmiddellijk met tortillachips of als topping voor taco’s, burrito’s of andere gerechten.

Tips:

  • Rijpheid: Zorg ervoor dat je avocado’s rijp maar niet overrijp zijn. Ze moeten zacht zijn bij lichte druk zonder papperig aan te voelen.
  • Voorkom verkleuring: Om te voorkomen dat de guacamole bruin wordt, dek deze af met plasticfolie, waarbij je de folie direct op het oppervlak drukt, of voeg een dun laagje limoensap toe bovenop.
  • Variaties: Je kunt andere ingrediënten toevoegen, zoals in blokjes gesneden paprika, maïs of zwarte bonen voor een unieke twist.

Geniet van je guacamole!