Nieuwsbrief week 18

Gebroken week

Het blijft raar, zo’n gebroken week. Koningsdag tussendoor. Dan nog een vrijdag. Maar het hoort bij deze tijd van het jaar. En… soms is het heerlijk om op een dag door de week te genieten van even helemaal niets. Het rotzooit alleen een beetje met je biologische klok ;). Deze week kropen er een paar eendenkuikens uit het ei. Ze lopen nu heerlijk door het weitje te scharrelen. En natuurlijk planten we rustig door. Kolen, prei noem het maar op. En we oogsten vol op uit de kas. Daar merk je goed hoe sterk de zon al is! Dus alles groeit hard door. En we genieten van de vogels die rustig beginnen te nestelen. Het heerlijke gezang door de dag. En de rennende hazen door het land! Kortom. alles is in beweging!

Deze week in de tas*

Groenten: Koolrabi/paksoi/chinese kool, ijsbergsla/eikenbladsla, paprika, pastinaak

Fruit: Aardbei, banaan

Recept van de week

Stamppot van ijsbergsla met spekjes, rode ui en kaas

Ingredienten:

 • 800 gr. aardappelen
 • 800 gr. ijsbergsla
 • 2 rode uien
 • 200 gr. spekreepjes
 • klontje boter
 • peper en zout
 • scheutje melk
 • 100 gr. oude kaas

Bereidingswijze

 1. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een ruime pan op met een laagje water en kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Voeg een klontje roomboter en een scheutje melk toe en stamp tot een mooie stamppot, breng op smaak met wat peper en zout.
 2. Verwarm een koekenpan op laag vuur en pel en snipper de rode uien. Bak terwijl de aardappelen staan te koken de spekjes en voeg na een paar minuten de gesnipperde rode ui toe. Bak een paar minuten tot de ui mooi glazig is geworden en de spekjes krokant zijn, doe het vuur uit en zet klaar voor zo.
 3. Snijd de ijsbergsla in de lengte doormidden en daarna in dunne reepjes. Snijd de kaas in zo klein mogelijke blokjes zodat deze zo goed smelten in de stamppot. Roer de gebakken ui, spekjes en de kaas in de pan en roer alles goed door elkaar.
 4. Voeg vlak voor het serveren beetje bij beetje de ijsbergsla toe en stamp alles goed door elkaar, breng eventueel op smaak met wat extra peper en zout. Laat alles nog even goed warm worden en schep de stamppot op de borden. Snij nog een paar plakken kaas af en snijd deze in dunne reepjes, garneer je stamppotje hier mee.