Nieuwsbrief week 18

Wat zit er in de groentetas

Leve de koning!

Koningsdag op een zaterdag. Dat betekent de winkel dicht en op naar een kleedjes markt. Oranjefeest in Dalfsen en een boel gezelligheid! En ik hoop volgende week meer nieuws te hebben over mooi weer!

Deze week in de tas*

Groenten: IJsbergsla, Chinese kool, groenselderij, komkommer, witlof

Fruit: Peer, appel, mandarijn

Recept van de week

Witlofsalade met bleekselderij, appel, walnoten en oude kaas

Ingrediënten

75 g ongebrande walnoten

1 el grove mosterd

1 el vloeibare honing

2 el appelciderazijn

5 el extra vierge olijfolie

4 stronken witlof

4 stengels

bleekselderij

1 Elstar appel

150 g Zaanlander oud 48+

15 g verse selderij

50 g rozijnen

Bereiding:

  1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur en rooster de walnoten in ca. 5 min. goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof.
  2. Klop de mosterd, honing en azijn met een garde glad in een grote mengkom. Giet de olie er in een dun straaltje bij terwijl je blijft kloppen. Breng de dressing op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Snijd de onderkanten van de stronken witlof. Halveer het lof in de lengte, verwijder de harde kern en snijd in de lengte in dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in boogjes van ca. een ½ cm.
  4. Snijd de appel in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de kaas in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de selderij fijn.
  5. Meng het witlof, de bleekselderij, ¾ van de walnoten, appel, kaas, selderij en rozijnen met de dressing. Bestrooi met de rest van de walnoten.
  6. Combinatietip Lekker met gerookte kip. Dan is het gerecht niet meer vegetarisch.
  7. Bereidingstip Witlof en appel kunnen na het snijden oxideren, oftewel verkleuren. Dit kun je tegengaan door ze met iets zuurs te besprenkelen, zoals citroensap of azijn.