Nieuwsbrief week 14

Het laatste winterwerk

Een verhaal over hout. Wie mij kent.. ik kom uit het hout. Al jaren zaagde ik bomen om met mijn opa. En later ging dat over in wat nu Binthout is. En soms kriebelt het nogsteeds. Al zeker 2 jaar geeft Jeannine, onze tuinder aan dat de populieren wel erg groot worden, en ze ook veel water uit de tuin halen naast de wortels die ver in de tuin te vinden zijn. Populieren zijn prachtige, échte Nederlandse bomen. Ze groeien snel. Maar ook de eiken en essen die in de houtwal staan gingen er onder leiden. Ze kwamen niet langs die grote joekels heen. Dus deze week was het even een flashback naar ’the old days’. Met het omzagen van 8 grote populieren zorgen ze voor licht en ruimte voor de ondergroei van de volgende generatie. Een heerlijke klus die nog mooi kon omdat het overal zo droog is op het land. En zo is er geen dag hetzelfde op de boerderij!

Deze week in de tas*

Groenten: Raapsteel, Radijs/winterpostelein, prei, winterpeen, paprika/aubergine

Fruit: Grapefruit, peer, appel

Recept van de week

Groene lentesoep met radijsjes 4 pers.

Ingrediënten

  • 1 bosje radijs, loof bewaren
  • 1 bosje bosui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el boter of kokosolie
  • 1 bos raapstelen
  • 1 stengel groenselderij
  • 250 gr diepvriesdoperwten
  • 200 ml (soya)room
  • 1 l kokend water
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl kruidenzout
  • vers gemalen peper
  • 1 klein bosje verse munt
  • 1 doosje tuinkers

Bereiding

  1. Was de radijsjes en het loof. Snij de radijsjes in plakjes of reepjes.
  2. Snij het loof fijn, zet het loof opzij, dat doen we straks in de soep.
  3. Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan heel eventjes, tot het lekker geurt maar nog niet bruin wordt.
  4. Doe 1 el olie erbij, verhit en bak de helft van de radijsjes daar snel glazig in, strooi wat kruidenzout erover en zet opzij.
  5. Snij de bosuitjes in ringetjes. Hak de knoflook fijn.
  6. Was het zand uit de raapsteeltjes en snij fijn.
  7. Snij de groenselderij in stukjes.
  8. Hak de munt fijn en hou wat blaadjes over om te garneren.
  9. Fruit de bosui, de selderij, de andere helft van de radijsjes en de knoflook glazig. Voeg de raapstelen, het radijsloof en de munt toe en bak een minuut mee.
  10. Giet de bouillon erbij en kook een minuut of vijf.
  11. Voeg de doperwten toe en kook nog 5 minuten door.
  12. Pureer de soep met de helft van de (soja)room tot een lekker groen en romig soepje. Voeg eventueel zout en peper toe.
  13. Serveer met een sliertje room, de gebakken radijsjes en wat fijngehakte munt en tuinkers.