Nieuwsbrief week 13

Buiten zijn we los!

Woensdagmiddag, een uurtje of 4. kwam de grote gele vrachtwagen van Jongerius achteruit het erf op rijden. De klept zakt en daar staat ie. Een grote pallet vol groene blaadjes. Klaar om de grond in te gaan! Snel nog het een en ander uitzoeken. En donderdag en vrijdag ging alles in de grond. Het is dus weer zo ver. Er zit groen in de volle grond. Een mooie start van het buitenseizoen!

Deze week in de tas*

Groenten: Winterpostelein/raapsteel/spinazie, rammenas, broccoli, venkel, cherry tomaten

Fruit: Mandarijn, appel, peer

Recept van de week

Venkelsalade met ham en rammenas

Ingrediënten:

  • 2 venkelknollen
  • 1 rammenas of eventueel rettich
  • 100 gram luchtgedroogde rauwe ham
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 1,5 theelepel grove mosterd
  • 3 eetlepels verse bieslook, fijngeknipt

Bereiding:

  1. Was en droog de venkel en schaaf haar in zo dun mogelijke plakjes.
  2. Was en droog de rammanas en schaaf in dezelfde flinterdunne plakjes.
  3. Snijd de ham in dunne reepjes. Bak de ham met de knoflook in de olie knapperig, laat daarna afkoelen.
  4. Blancheer de venkelschijfjes 2 minuten in water met wat zout, spoel daarna af met ijskoud water, laat uitlekken en vervolgens op een doek drogen.
  5. Klop een dressing van de mayonaise, crème fraîche, sinaasappelsap, mosterd, 2 eetlepels bieslook, maak op smaak met zout en peper.
  6. Meng de venkel, rammenas, knapperige hamreepjes met de dressing en schik op borden of een grote schaal.
  7. Strooi er de laatste eetlepel bieslook over.