Nieuwsbrief week 11

Kalfjes!

Langzamerhand schakelen we met onze melkkoeien over naar een voorjaarskalvende kudde. Dit om nóg meer met de natuur en de seizoenen mee te bewegen. En deze week was dat een prachtige test voor ons. Want afgelopen 3 dagen werden er wel 7 kalfjes geboren. En ze doen het fantastisch! Het is wel wat regelwerk zo links en rechts. Maar een hok vol blije, springende kalfjes is prachtig om te zien! In de tuin gingen we lekker door met compost uitrijden! Kruiwagen voor kruiwagen komen de nieuwe bedden tevoorschijn.

Deze week in de tas*

Groenten: kool, pastinaak, courgette, knolselderij, eikenbladsla

Fruit: appel, bloedsinaasappelen, witte druiven

Recept van de week

Hartige taart met witlof en aardappel

BENODIGDHEDEN:

  • 5 plakjes bladerdeeg of hartig taart deeg (ontdooid)
  • 3 stronkjes witlof
  • 400 gr aardappelschijfjes
  • 5 plakjes ham
  • 100 ml creme fraiche
  • 3 eieren
  • 2 tl peterselie
  • halve tl nootmuskaat
  • 2 handjes geraspte kaas
  • snufje zout
  • snufje peper

BEREIDINGSWIJZE: HARTIGE TAART MET WITLOF EN AARDAPPEL

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bedek een (spring)vorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  3. Kook de aardappelschijfjes ongeveer 5 minuten totdat ze bijna gaar zijn.
  4. Snijd de ham in stukjes. Verwijder de bittere kern van de witlof en snijd in stukjes.
  5. Giet een scheutje olie in een pan en bak de witlof ongeveer 5 minuten.
  6. Meng in een kom de eieren, kruiden en creme fraiche.
  7. Voeg daarna de witlof, aardappel en ham toe en schep even door. Schep alles in de vorm.
  8. Strooi de geraspte kaas er overheen.
  9. Zet de hartige taart ongeveer 30 minuten in de oven.
    Tip: ook lekker met gerookte kip met in plaats van ham.