Nieuwsbrief week 10

Compost!

Eindelijk is het dan zover. Door de natte start van het jaar is het allemaal wat later op gang gekomen. Maar nu is het voldoende droog om de compost voor het nieuwe no-dig vak klaar te maken. De eerste sjouwdag is geweest, en de bedden liggen klaar voor het plantgoed wat over 2 weken al komt! Binnen in de kas staat het er al weer groen bij! Het lengen van de dagen merk je goed. De knoppen komen in de takken en hier en daar komt er al weer een groene waas over de grijze takken. De vogels beginnen flink harder te fluiten en de eerste wulp is weer gezien! We hopen dat ze dit jaar ook nestelen op ons land! Dat zou een enorm compliment zijn. Om hier voor te zorgen hebben we een stuk land aangewezen om met een pomp een plas-dras gebied te maken. We zijn benieuwd, en houden jullie op de hoogte!

Deze week in de tas*

Groente: aardpeer, regenboogpeen, winterpostelein, venkel

Fruit: kiwi, banaan, peer

Recept van de week

Venkelsoep

Ingrediënten:

  • 700 g venkel
  • 1 flinke ui of 1 prei
  • 1 flinke  aardappel
  • 1 el boter
  • 2 groentebouillonblokjes
  • scheutje room (slagroom of plantaardige room)
  • peper & zout

Bereiding:

  1. Pel de ui en snipper grof, of was de prei en snijd in stukjes.
  2. Verwarm de boter in een soeppan en fruit de ui (of prei) glazig.
  3. Intussen was je de venkel, snij onder- en bovenkant een stukje af en leg wat van het fijne groen apart ter garnering.
  4. Snijd de venkel in stukken en voeg toe aan de pan. Schil de aardappel en voeg ook toe. Voeg de bouillonblokjes toe en ¾ l water en breng aan de kook.
  5. Kook in 20 min. zacht en gaar en pureer de soep, voeg eventueel nog wat water toe als hij te dik is.
  6. Maak op smaak met peper & zout, een flinke scheut room en eventueel nog een kneepje citroensap.
  7. Garneer in de lom met het gehakte venkelloof.
  8. Tip: Als je de soep nog wilt aankleden, denk dan aan een bakje garnalen of wat reepjes gerookte vis!